Portfolio Tags Bulgaars
-1
archive,tax-portfolio_tag,term-bulgaars,term-29,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_grid_1300,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-

Verslag van de conferentie in Sofia

In 2006, kort na de Conferentie over de opening van de archieven van de Bulgaarse geheime dienst, verschijnt onderstaand boek met bijdragen uit liefst 6 voormalige ‘Oostbloklanden’, aanwezig op de conferentie. (uitg. Europese Groenen)

Weldoeners of de liefdadigheidsmaffia

Weldoeners behoort tot de categorie factie, geromantiseerde fictie, gebaseerd op een fraudezaak die De Groen in 2002 ontdekte. In Bulgarije stuitte ze op de activiteiten van “mevrouw 40 % van alles” en “mevrouw 90 % imitatie”. Telkens als de EU of afzonderlijke lidstaten fondsen ter beschikking stellen, doen imitatie ngo’s met succes een gooi naar subsidies. Hoofdpersoon is een hulpverlener die zwicht voor de verleiding van comfort en geld. Als zijn vrouw hem heimelijk nareist, raakt zij verstrikt in een web van intimidaties. Maar de oorzaak hiervan ligt elders en veel dichter bij huis: in het Westen. Om haar bronnen te beschermen koos De Groen voor de romanvorm. Nog tijdens de research voor dit boek vroeg ze Europarlementariërs de kwestie aanhangig te maken.

(Uitg. Papieren Tijger, 2006)