Portfolio Tags Albanees
-1
archive,tax-portfolio_tag,term-albanees,term-33,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_grid_1300,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-

De dag van het laatste schaap

Na een bezoek aan Kosovo, sinds 1989 bezet door het Servische leger, en na tal van gesprekken met jonge alleenstaande vluchtelingen schreef Els de Groen De dag van het laatste schaap, over Skender, een Albanese jongen die Kosovo ontvlucht, en over Nassiba die heel alleen uit Somalië weet te ontsnappen. In een Nederlands asielzoekerscentrum komen de twee elkaar tegen, afkomstig uit heel verschillende culturen maar beiden worstelend met trauma’s en bureaucratie.

(Uitg. Elzenga, 1993)

Too early to get along

Op verzoek van Press-Now, en in samenwerking met de OVSE, maakte ze een reportage-essay over Kosovo. Albanezen en Serviërs kennen, zoals veel volken, hun geschiedenis slechts vanuit het eigen perspectief. Dit boek reikt hun feiten met bronvermeldingen aan en wordt gebruikt in het begeleidingsproces om een verzoening mogelijk te maken. Het is verschenen in het Albanees en het Servisch, talen die ook toegankelijk zijn voor Bosniërs, Turken en Roma. Voor geïnteresseerde buitenstaanders is er een Engelse versie met de titel: “Too early to get along”.

(uitg. Press Now, 2001)

Thuisvlucht-roman

Thuisvlucht

Thuisvlucht” geeft een indrukwekkend beeld van de etnische en religieuze tegenstellingen in (Noord-)Macedonië. Tijdens de Balkanoorlog werd Macedonië overspoeld door vluchtelingen uit Kosovo, waar NAVO bombardementen een eind maakten aan de Servische bezetting. Toch is het geen oorlogsverhaal, maar een boek over identiteit en de betrekkelijkheid daarvan. Als hoofdpersoon Igor, een Slavische Macedoniër, het geheim van zijn moeder ontrafelt, stort zijn keurig geordende leven in elkaar. Zijn vriendenkring, zijn geloof, niets klopt meer.

(uitg. Fagel, 2001)