Portfolio Categories jeugdboek
-1
archive,tax-portfolio_category,term-jeugdboek,term-25,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_grid_1300,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-

Witte raven, zwarte schapen

Sommige scholen, in de nabijheid gelegen van asielzoekerscentra, ontvangen grote hoeveelheden buitenlandse kinderen. Zo’n school is het Pallas Athene College in Ede, dat de Gelderse Onderwijsprijs 2000 in de wacht sleepte voor zijn project “Wereldklas”, een schakelklas waarin leerlingen zich binnen enkele jaren het Nederlands machtig maken.

De hoofdpersoon Iris komt door een verhuizing terecht op een school waar een groot deel van de leerlingen een migrantenachtergrond heeft. Dat is wennen, maar uiteindelijk winst. De Groen schreef dit boek na heel veel gesprekken met leerlingen.

(Uitg. Fontein, 2002)

Duizend jaar onderweg

Duizend jaar onderweg slaat op de lange periode waarin Roma onderweg zijn van India, het land van oorsprong, naar Oost-Europa. Het boek speelt zich af in Šuto Orizari bij Skopje en gaat over twee tieners. Esma heeft grote ambities, maar lijdt onder het gepest op school waar ze als ‘zigeunermeisje’ wordt gediscrimineerd. Ook Adnan krijgt met discriminatie te maken, maar voor hem is de situatie zo mogelijk nog zwaarder. Hij heeft vanwege de oorlog jaren in Duitsland gewoond, maar wordt teruggestuurd (abgeschoben) naar een sloppenwijk. Tot hij in zijn opstandigheid een oplossing lijkt te vinden…

(Uitg. Fontein, 2000)

Waar is Hamid?

De vijftienjarige Pauline is verliefd op Hamid, een Iraanse jongen in haar klas. Als hij plotseling verdwijnt is ze radeloos.

(Uitg. Zwijsen, 1998)

Tuig

Herdrukt als Mijn buren, mijn vijanden
(Uitg. Fontein, 2001)

Na reizen door (toen nog) Joegoslavië ontmoette De Groen jonge mensen, afkomstig uit verschillende deelrepublieken, die zich heftig verzetten tegen het nationalisme en de tragische burgeroorlog. Dat inspireerde haar tot het schrijven van Tuig.
(Uitg. Elzenga 1995)

De dag van het laatste schaap

Na een bezoek aan Kosovo, sinds 1989 bezet door het Servische leger, en na tal van gesprekken met jonge alleenstaande vluchtelingen schreef Els de Groen De dag van het laatste schaap, over Skender, een Albanese jongen die Kosovo ontvlucht, en over Nassiba die heel alleen uit Somalië weet te ontsnappen. In een Nederlands asielzoekerscentrum komen de twee elkaar tegen, afkomstig uit heel verschillende culturen maar beiden worstelend met trauma’s en bureaucratie.

(Uitg. Elzenga, 1993)

Jeans voor een matrjosjka

Dit boek kwam tot stand na de samenwerking en het conflict met Uspenski. De Nederlandse Linda raakt bevriend met de Russische Joelia, de dochter van haar moeders vriend. Die vriendschap blijkt uiteindelijk sterker dan de verliefdheid van hun ouders. Het verhaal is geschreven tegen de achtergrond van de veranderingen in Rusland in de jaren 80 en 90.

(Uitg. Elzenga, 1992)

De splijtzam

De splijtzwam bevat het verhaal van een provinciestadje dat economisch afhankelijk is van een opwerkingsfabriek. De controverse daarover verdeelt de bevolking en zorgt ook voor spanning op school. Bij het schrijven van dit boek kreeg de auteur alle medewerking van Prof. J Fast en stralingskundige Govert Nooteboom.

(Uitg. West-Friesland, 1982)

De Kinderen van de overkant

Geschreven n.a.v. een interview met Noord-Ierse kinderen in de hoofdstad Belfast waar in de jaren zeventig een burgeroorlog woedde. Els de Groen bezocht het land als redactrice van de AD Kinderkrant.

(Uitg. West-Friesland, 1979)