Portfolio Categories essay
-1
archive,tax-portfolio_category,term-essay,term-23,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_grid_1300,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-

Nuttige idioten – Voor het volk

Een autobiografisch essay over 30 jaar Europese geschiedenis, te beginnen in 1984 met een bezoek aan Moskou, toen de eerste tekenen van Perestrojka en Glasnost zichtbaar werden. Als Nuttige idioten verschijnt, is Poetin 15 jaar aan de macht. MH17 is uit de lucht geschoten, de oorlog in Oekraïne is begonnen.

De herdruk, met de titel Voor het volk, bevat tientallen zwart-witfoto’s van bekende fotografen uit Oost en West.

(uitg. In de Knipscheer, 2015/2016)

Een moeras vol krokodillen

Na de afronding van haar mandaat in 2009 publiceert Els de Groen een dagboek over 5 jaar parlementswerk in Brussel, Straatsburg en tal van plaatsen in Oost-Europa.

(uitg. Papieren Tijger, 2009)

Verslag van de conferentie in Sofia

In 2006, kort na de Conferentie over de opening van de archieven van de Bulgaarse geheime dienst, verschijnt onderstaand boek met bijdragen uit liefst 6 voormalige ‘Oostbloklanden’, aanwezig op de conferentie. (uitg. Europese Groenen)

The Human Cost of Uranum Weapons

Als Member of European Parliament (MEP, 2004-2009) wordt ze eerste spreker op het gebied van uraniumwapens. Ze verzorgt twee publicaties, de eerste in de hoedanigheid van mede-auteur, de tweede als redacteur-samensteller:

The Human Cost of Uranum Weapons (2007), samen met wetenschappers van de ICBUW en

Depleted Uranium (2009), door Prof. Dr. Massimo Zucchetti

Straling, mag ’t ietsje meer zijn?

In de jaren 80, kort na de ramp in Tsjernobyl, publiceert De Groen dit boekje voor volwassenen waarin begrippen als radioactiviteit, besmetting en halveringstijden op toegankelijke wijze worden uitgelegd.

(Uitg. Aktie Strohalm, Jan van Arkel, 1987)

Roma, 15.000.000 European Citizens

Als Europees Parlementslid initieert ze een fotoboek over 15 miljoen grotendeels vergeten Europeanen. Alle foto’s worden becommentarieerd door vooraanstaande medeparlementariërs.

 (uitg. Europese Groenen, 2005)

Too early to get along

Op verzoek van Press-Now, en in samenwerking met de OVSE, maakte ze een reportage-essay over Kosovo. Albanezen en Serviërs kennen, zoals veel volken, hun geschiedenis slechts vanuit het eigen perspectief. Dit boek reikt hun feiten met bronvermeldingen aan en wordt gebruikt in het begeleidingsproces om een verzoening mogelijk te maken. Het is verschenen in het Albanees en het Servisch, talen die ook toegankelijk zijn voor Bosniërs, Turken en Roma. Voor geïnteresseerde buitenstaanders is er een Engelse versie met de titel: “Too early to get along”.

(uitg. Press Now, 2001)